Ez a weboldal COOKIE-kat használ!
x

Egészségesebb, ízletesebb, nagyobb tápértékű a Biozöldség

Egészségesebb, ízletesebb, nagyobb tápértékű a Biozöldség

Egészségesebb, ízletesebb, nagyobb tápértékű a biozöldség 
A Nemzetközi Növénynapon nyílt nap volt a kecskeméti Biokertészetben


Nem csak a Nemzetközi Növénynapon, de a tenyészidő folyamán bármikor nyitva áll a kecskeméti biokertészet kapuja termesztők és szermaradéktól mentes termesztés iránt érdeklődők előtt. 
Minden várakozást felülmúlt az érdeklődés, ezért nagy örömmel mutatjuk be, hogy kémiai szerek alkalmazása nélkül egészségesebb, ízletesebb, nagyobb tápértékű, magasabb ásványi anyag tartalmú és kiváló minőségű termést lehet elérni, mint, konvencionális módszerekkel. 

Rögös út vezet a biológiai egyensúly eléréséig, mely az ökológiai termesztés kiindulópontja.
Nincs kőbevésett módszer, a termesztőnek minden szezonban másfajta kihívással kell szembenézni. 
Első és legfontosabb, hogy az ökológiai módszerekkel előállított termék ára és minősége bármikor versenyképes legyen a kémiai növényvédelem alkalmazásával termesztettel. 

Mit keres a vásárló?
A fogyasztó kizárólag jó minőségű és versenyképes árú (olcsó) termékért hajlandó pénzt adni. Ezért ha az ökotermesztő irreális árra számít, gyorsan kijózanítja a tény, hogy a nyakán marad a portéka. Az utóbbi időben egyre többen érdeklődnek, egyre nagyobb a fogadókészség a tiszta, szermaradék mentes, vegyszermentesen előállított zöldségekre. És, ha csak lassan haladunk is, azt gondolom, hogy az idő nekünk dolgozik. Az évek során megtapasztaltuk, hogy a piac milyen mennyiségű, minőségű és fajtájú friss és feldolgozott terméket kér.

Nincs kitaposott út.
Kemény fába vágja a fejszét, aki biotermesztésre adja a fejét, mert itt nincs előre kitaposott útvonal. A termesztés technikai részleteit és a piaci igényeket a termesztőnek saját magának kell megtapasztalni, ki kell alakítani azt a vásárló közösséget, akiknek ő egyrészt elő tudja állítani, másrészt a fogyasztó pedig meg tudja venni a terményt. 

Az idei évben szuperédes csemegekukoricát hajtatott körülmények között termelünk, így egy hónapos előnyt tudunk elérni a szabadföldi termesztéssel szemben.
Összehasonlításképpen helyre vetett sorunk is van a termelő berendezésben. A palántázás és a magvetés egy időben történt és a különbség már most is nagyon látványos. Úgy tűnik, hogy a helyrevetett magvetéssel telepített csemegekukoricák nem lesznek képesek behozni ezt a különbséget.
Szerencse, hogy a csemegekukoricának kevés kártevője van, de az ültetést követően rögtön szembenéztünk egy lóbogár szaporulattal. Miután a biotermesztés nem engedi meg a rovarölő szereknek és mérgeknek a használatát, így a rovarkártevő természetes biológiai ellenfelére, egy fonálféregfaj bevetésére kellett hagyatkoznunk. 
A termelő berendezésben problémát jelenthet még, hogy a csemegekukorica szélporozta növény, így törekednünk kell arra, hogy a keletkező virágpor minden esetben beporozza a nővirágokat. Virágzás (címerhányás) idején tehát intenzív szellőztetéssel, vagy a növények mozgatásával, ütögetésével érjük el, hogy megfelelő szintű legyen a beporzás.

Rovarkártevők ellen banknövényen felszaporított hasznos rovarok bevetésével védekezünk. Kertészetünkben ezt a funkciót a terület északi oldalán, egy félreeső sarokba ültetett fekete bodza látja el. Kora tavasszal a bodza az első zöld növény, amelyen megjelenik a levéltetű és ezzel egy időben rátelepszenek a hasznos rovarok is, mint a zengőlégy, fátyolka, katicabogár, fürkészek, melyek szaporulata innen bármikor mozgósítható. Szükség esetén áttelepítjük őket azokra a gócokra, ahol levéltetű-fertőzés kialakulhat.

A mi filozófiánk és termesztési módszereink nem fogadják el a mérgező anyagok, gombaölő szerek, rovarölő szerek és műtrágyák használatát. Az idő azoknak dolgozik, akik elhagyják e szerek használatát és megpróbálnak olyan technológiai elemeket a termesztésükbe beépíteni, amelyek sem a termesztőre, sem a környezetre, sem pedig a fogyasztóra semmilyen veszéllyel nem járnak.

A felügyelőszervek az adminisztrációs terhek növelésével nem biztos, hogy a kívánt hatást érik el. Elsősorban a lehetőséget kell a termesztőnek megadni, hogy bármikor vegyszermentesen, egészséges zöldséget tudjon előállítani, ezután pedig kevesebb papírmunkával szúrópróba szerű ellenőrzésekkel is jó eredményt lehetne elérni.

Talán emlékezetes az előbbi gondolatmenet, hogy mit szeretne a vásárló. A fogyasztó mindig olcsón és jó minőségű terméket szeretne. A biotermesztők hajlamosak azt gondolni, hogy a bioterményt annak ellenére értékesíteni tudják, hogy kinézetre nem közelíti meg a konvencionálist. Ezzel a gondolkodással a biotermesztés nem fog eredményeket elérni.

A biotermesztésnek három formáját különböztetjük meg.

1. Léteznek azok a termesztők, akik saját fogyasztásra termelnek, és gyakorlatilag nem tesznek semmit annak érdekében, hogy több termésük legyen és megvédjék azt. 

2. A következő csoport az, akik már felismerik, hogy, tenni kell annak érdekében, hogy jó minőségű és nagyobb mennyiségű hozamot érjenek el, ezért saját készítményeket, egyszerű módszereket használnak. Ebből a terményből már jut valamennyi a piacra is.

3. A modern biotermesztés árutermesztésre rendezkedik be, versenyezni képes a konvencionális technológiákkal, ugyanakkor mellőzi a műtrágyák és kémiai anyagok alkalmazását. A termesztéshez kizárólag természetes alapanyagokat használ és az előállított termés alternatívát jelent a piacon megjelenő konvencionális termés mellett. Aki árut termel, nem használ vegyszereket, szintetikus anyagokat és műtrágyákat. 

Meggyőződésem, hogy a modern biotermesztőnek arra kell törekednie, hogy versenyképes minőséget állítson elő, olyan áron, ami kicsivel magasabb, mint a konvencionálisé, mégis megfizethető.

További hasznos információért és egyedi árajánlatért keresse irodánkat:

info@hortiservice | +36 76 411 836