Ez a weboldal COOKIE-kat használ!
x

HAGYMÁT IS CSAK SZERMARADÉK NÉLKÜL'

Hagymát is csak szermaradék nélkül'

A magyar hagymatermesztés múltja szebb, mint a jelene, és ahhoz, hogy jövője is legyen, az alkalmazott technológia újragondolására, fejlesztésekre van szükség. Ehhez kaptak ötleteket, segítő tanácsokat a termelők a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. közös hagymatermesztési szakmai napján Kecskeméten.

A szermaradékmentes termesztéstechnológia már nem csak az ökológiai gazdálkodásban elvárás. Általában véve szigorodnak a friss zöldségekben kimutatható szermaradékokra vonatkozó előírások, főként az áruházláncoké, a német Aldi és Lidl követelményei pedig már alig különböznek a biotermékekre kiszabottól. A piac, a fogyasztók és a kereskedelem igényei tehát arra ösztönöznek, hogy minél inkább kihasználjuk a biológia által nyújtott lehetőségeket. Sőt, lassan, már csak ezek a megoldások lesznek a kezünkben, hiszen a kártevők, kórokozók ellen használható engedélyezett készítmények köre rohamosan szűkül, hangsúlyozta Rózsa Tamás, ZFW Hortiservice Kft. vetőmag-kereskedelemért felelős munkatársa. Az AMINORET® szermaradékmentes technológia révén a ZFW Hortiservice Kft. olyan eszközöket kínál a termelőknek, amelyek sem a fogyasztók, sem a termelők egészségét nem veszélyeztetik, a természetes környezetet pedig építik, és nem rombolják.

A szermaradékmentes technológia jelenleg a hagymatermesztés szinte minden kihívására megoldást kínál. Három alapeleme: a talaj termőképességének fönntartása és javítása szervestrágya-pelletek alkalmazásával, a növények természetes védekezőképességének fokozása fizikai hatásokkal (pl. a kémhatás megváltoztatásával), illetve természetes anyagokkal, valamint a hatékonyabb víz- és tápanyagfölvételt, a növények jobb stressztűrését eredményező hasznos mikrobiológiai oltóanyagok alkalmazása a termesztésben.

Segít vagy gátol

A hagyma minőségét alapvetően meghatározza a tápanyag-utánpótlás. Az okszerű tápanyag-utánpótlást pedig célszerű talajvizsgálatra alapozni, különben esetleg anélkül növeljük a termesztési költséget, hogy javítanánk a jövedelmezőségen, ezzel pedig rontjuk a versenyképességünket. Egyes tápelemek ugyanis megváltoztathatják, fokozhatják, vagy ronthatják más tápelemek fölvehetőségét, hangsúlyozta Vishta Yeganeh, az olasz ISI Sementi értékesítési vezetője. A talajban lévő túl sok kalcium például akadályozza egyebek közt a magnézium fölvételét. Ilyen esetben fölöslegesen adagolunk további magnéziumot, az észlelt hiánytünetek nem szűnnek meg. A nitrogén jelenléte ugyanakkor jótékony hatású a magnézium fölvételére. A hagyma minőségében, tárolhatóságában fontos szerepet játszó kálium hiánya is gyakran viszonylagos. Előfordulhat, hogy elegendő van belőle a talajban, a növények mégsem jutnak hozzá a magnézium, a nitrogén, a foszfor és a kalcium gátló hatása miatt. A mangán és a vas viszont segít a növényeknek hozzáférni a talaj káliumtartalmához.

Vishta Yeganeh arra is fölhívta a figyelmet, hogy bár sokan a fejképződés után adagolnak nitrogént, az nem szerencsés. Így ugyanis nem szavatolható az egyöntetű növényállomány, ezt a tápelemet célszerű a fejképződés előtt kijuttatni. A kálium a cukrok beépüléséhez kell, és javítja a tárolhatóságot. A lassan mozgó foszfor különösen a gyökeresedéshez, fejlődéshez nélkülözhetetlen.

Fajtától is függ

A hagymát fertőző betegségek közül a fuzáriumfajok különösen nagy gondot jelentenek. A Fusarium oxysporum sp.cepae rothadást okoz a hagyma tönkjén. A kórokozó fejlődésének a 27-32 °C-os hőmérséklet kedvez, ezért főként érésközeli állapotban fertőz és a klímaváltozás miatt mindinkább veszélyeztet. Klamidospórái ráadásul akár 10 évig is fertőzőképesek maradnak a talajban, főként pangó vizes területeken. 7 °C alatti tároláskor azonban nem kell tartani tőle. Nehezíti a nemesítők helyzetét, hogy a kórokozó több változata ismert, és a kiváltott tünetek is eltérőek lehetnek, laboratóriumban pedig nehéz fölszaporítani. Növeli a fertőzés veszélyét, ha a termesztők nem tartják be a vetésforgót és fertőzött gumók maradnak a talajban. A Wageningen Egyetem kísérlete szerint nagyobb volt a fertőzés veszélye, ha a négyéves forgóban a paradicsomon kívül szudánifű és fekete zab szerepelt, a búza és a köles viszont jótékony hatású volt, tudtuk meg a nemesítőtől.

A fuzárium ellen kifejezetten jó hatású a talajba dolgozott Trichoderma longibrachiatum, ez a gomba ugyanis szűkíti a kórokozó életterét, és behatol annak gombafonalaiba. A nemesítésnek azonban fontos célja, hogy ellenálló fajtákat is kínálhassanak, mint amilyen a Venus.

A tripszek nemcsak kártelükkel okozhatnak kiesést, hanem az Iris sárga foltosság vírust is terjesztik. Nehéz ellenük vegyszeresen védekezni, mert az imágók behúzódnak a hagymanyakhoz. Kártételük vetésváltással csökkenthető. Ez idáig nincs tripszellenálló hagymafajta, de a hibridek érzékenysége eltérő.

Kimondottan tárolási betegség a fekete penész (Aspergillus niger). Ennek a kórokozója is a szántóföldön fertőz, a nyaki részen jut a fejbe, főként mechanikai sérüléseken keresztül. A nemesítő célja, hogy olyan fajtát alkosson, melynek állománya egyöntetűen dől meg, a fejek pedig vékony nyakkal rendelkeznek, mert ezek a kiemelést követően gyorsabban száradnak, és kevésbé lesznek érzékenyek a feketepenészes fertőzésre. Emellett az erős, zárt páncéllevelek is csökkentik a fertőzés veszélyét. A betegségnek kedvez a 35 °C-nál magasabb hőmérséklet, illetve a tárolóban a 80 százalék fölötti páratartalom. Fontos, hogy betároláskor a lehető leggyorsabban hűtsük a hőmérsékletet 4 °C-ra.

Komoly termesztési kihívás, hogy az Európai Bizottság 2018/1500 végrehajtási rendelete értelmében a vetőmagokat csak 2019. április 30-ig lehet tirám hatóanyaggal csávázni, 2020. január 31-e után pedig már nem is forgalmazhatók az azzal bevont vetőmagok. Az ISI Sementi az olasz vetőmagszövetséggel karöltve keresi a megoldást a maggal terjedő, talajból fertőző csírakori betegségek ellen használt tirámos csávázás helyettesítésére. Vizsgálják, hogy a más kultúrákban használt és továbbra is engedélyezett hatóanyagok milyen eredményt hoznának. Fölmerült a Trichoderma csávázószerként való alkalmazása is, de a nemesítő szerint ez még további vizsgálatokat igényel.

Csak természetesen

A betegségek megelőzésére, illetve a vegyszeres védekezés helyettesítésére az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett, természetes anyagokat ajánlott a termesztők figyelmébe Tamasek Zoltán, a biológiai növényvédelem szakértője. Gyorsabb kelést és erőteljesebb kezdeti növekedést érhetünk el a rák páncéljából kivont kitozán-hidrokloridot tartalmazó Chitopron 5% készítménnyel, főként, ha mikorrhiza gombákat is kijuttatunk a talajba, illetve kihasználjuk a Trichoderma atroviride hiperparazita gomba jótékony hatását is. Ezzel a hármassal kivédhető a talajból fertőző kórokozók támadása, hangsúlyozta a szakember.

A Chitopron 5% immunerősítő készítmény beindítja a növények saját védekező mechanizmusát a kórokozó gombák, baktériumok és vírusok ellen. Emellett gyorsítja a csírázást, kedvező hatású a mikorrhiza-kapcsolatokra, növeli a gyökérrendszert, ezáltal használata magasabb hozamhoz vezet. Kijuttatható az öntözővízben oldva, illetve permetként is. A hagymatermesztésben javasolt hektáronkénti adagja 2-9 liter. A tenyészidőszakban megelőzésként 3-6 kezelést célszerű beiktatni. Csak savas kémhatású készítményekkel keverhető.

A gyakoribb baktériumos betegségek (Erwinia spp., Pseudomonas spp., Enterobacter cloaceae) megelőzésére a Chitopron 5%-ot célszerű CuproTonic-kal kiegészíteni. Ez utóbbi levéltrágyával úgy adagolhatjuk a rezet a növényeknek, hogy nem növeljük fölöslegesen a talaj rézterhelését, ami már jelenleg is aggasztóan magas. Az 5,3% rezet és 1% cinket is tartalmazó természetes alapú készítmény növeli a növények ellenállását a bakteriális, vírusos és gombás betegségekkel szemben. A két elemet „cukorba csomagolva” juttatja a növényekbe (réz- és cink-glükonát formájában), és mivel a beteg sejtek az energiaellátásukhoz sokkal több cukrot igényelnek, a réz és a cink először hozzájuk jut el. Szinte „eleszik” a cukrot és azzal együtt a rezet, cinket is az egészséges sejtektől. A bejuttatott réz- és cinkkoncentráció tehát a növény számára kedvező marad, miközben a kórokozó gombákat és baktériumokat elpusztítja.

A Chitopron 5% lombtrágyával kiváló hatást érhetünk el a peronoszpóra ellen is, ami esős időben gyorsan komoly gazdasági kárt okozhat. Ekkor a CuproTonic mellett a BorOillombtrágyával érdemes társítani. Ez utóbbiban a citrusokból és citromfűből kivont terpének, illetve a kókuszolajból nyert zsírsavak fékezik a kórokozó gombamicéliumok és kártevők fejlődését, miközben a növényi szövetekbe gyorsan fölszívódó vízoldható bór serkenti a hajtásnövekedést, növeli a termés mennyiségét, minőségét. A július végétől szeptemberig fertőző fitoftórás papírfoltosság megjelenését ugyancsak gátolhatjuk a három készítmény adagolásával.

A meleg, nedves időben gyakran egy időben föllépő alternáriás bíborfoltosság és a sztemfíliumos levélfoltosság megelőzésére a szójalecitinből és napraforgóolajból készített Folicit gombaölő hatású lombtrágyát ajánlotta a szakember. A vízben nem oldódó készítmény mintegy védőburkot képezve akadályozza a kórokozók bejutását, erősíti a sejtfalakat, és aktiválja a növény védekezőrendszerét, hatására ugyanis ellenanyagokat termel a növény. PowerOf-K-val és CuproTonic-kal együtt kijuttatva még biztosabb a hatás.

A biológiai növényvédelemben szintén használható PowerOf-K levéltrágya 25% gyorsan fölvehető kálium-karbonátot tartalmaz. Ez a levegő szén-dioxidjával és páratartalmával kölcsönhatásba lép, kálium-bikarbonát képződik, amely tudvalevően gombaölő hatású. A készítmény jótékony hatása sokrétű: segíti a fotoszintézist, kedvez a növények vízháztartásának, a szövetek erősítésével véd a fagytól, miközben akadályozza a kártevő gombák csírázását. Ez utóbbi is két folyamaton alapszik: a kémhatás emelésével a gombák számára kedvezőtlen környezetet teremt a levelek felületén, másrészt a kórokozó sejtjeit dehidrálja. A botrítiszes, szkleróciumos és fuzáriumos betegség ellen a Chitopron 5%, a PowerOf-K és a BorOil együttes használata javasolt.

Segítség a talajból


A talaj termőképességét a szermaradékmentes technológiában a fermentált, pelletizált szerves trágyák kijuttatásával tarthatjuk fönn. Az Italpollina baromfitrágya-granulátumaival ráadásul hasznos baktériumokat is adagolunk a talajba, mondta Lorandt Ianos, a cég kelet-európai technikai menedzsere. Húsz év kutatás után 1971-ben elsőként forgalmazott az olasz cég szervestrágya-pelleteket, amelyek a biotermesztésben is használhatók. Ennek érdekében kizárólag 90 napos, mélyalmos tartásból szerzik be az antibiotikumokat állatorvos által igazoltan nem tartalmazó trágyát. A Garda-tó szomszédságában üzemelő gyárban a saját teherautókkal begyűjtött anyagot egy órán át 70 °C-os levegőárammal fertőtlenítik, ezzel elpusztítják a benne lévő káros szervezeteket, viszont az állatok bélrendszeréből belekerült hasznos, úgynevezett vadbaktériumok (például Lactobacillus lactis, Bacillus licheniformis, B. pumilis, Paenibacillus polymyxa, P. macerans) továbbélnek és segítenek a talajban lévő tápanyagok föltárásában. A pelletizálás előtt zúzzák, darálják is a trágyát, hogy a benne lévő gyommagvakat biztosan megsemmisítsék.

A Tuscia Egyetemen 0,6% szervesanyag-tartalmú homoktalajon végzett vizsgálaton bebizonyították, hogy az Italpollina termékeinek hatására kimagaslóan megnőtt a talaj szén-dioxid-kibocsátása a fölszaporodott baktériumok légzéséből adódóan, tudtuk meg.

A 4-4-4% nitrogént, káliumot és foszfort és mindössze 12% vizet tartalmazó baromfitrágyán kívül az Italpollina kínál hasznos baktériumokban gazdag granulált szarvasmarha- és lótrágyát (Tribu) is, 3-3-3% N-P-K-tartalommal. Kiváló indítótrágyaként a Guanitót ajánlják, mely csirketrágyából, guanóból, tollból, cefréből és keserűsóból készül. Szervesanyag-tartalma 55, nedvességtartalma 7%, 6% nitrogén-, 15% foszfor-, 3% kálium- és 2% magnéziumtartalommal. A csirketrágyát és ammónium-foszfátot tartalmazó Sonarnak még nagyobb, 20% a foszfortartalma.

Növényi aminosavak


Az Italpollina kizárólag növényi aminosavakból készített biostimulátorokat forgalmaz, alapanyaguk babőrlemény. Vezető termékükben, a Trainerben 31% a növényi szabad aminosavak és peptidek aránya, emellett 5% szerves nitrogén van benne, ezzel növeli a növények ellenálló képességét. A 4,4-re beállított pH lehetővé teszi, hogy keverhető legyen a leggyakrabban használt rovarölő szerekkel, műtrágyákkal. A készítmény gyorsan hat, látványosan segíti a növények megújulását is például abiotikus stresszhatás (fagy, jégverés, gyomirtás, perzselés) után.

Ezen a készítményen alapszik a folyékony Myr termékcsalád, tagjait különböző ásványi anyagokkal dúsították a megelőző kezelésekhez, illetve a hiánytünetek mérsékléséhez.

A Scudo EK-műtrágya az aminosavakon kívül 9% aktív rezet is tartalmaz. A lombon keresztül azonnal fölszívódik, így a réz nem a felületen, hanem a szövetekben fejti ki hatását, emiatt a gombák és baktériumok nem képesek megtelepedni a növényen. Kifejezetten jó eredményeket értek el hagymatermesztésben a pítiumos,és fuzáriumos fertőzés, valamint a baktériumos lágyrothadás ellen.

Az aminosavakon, peptideken kívül vízoldható mikroelemekben (réz, cink, vas, mangán, molibdén) is gazdag Quik-Link a gyökérnövekedést, és a gyökérszőrök vastagodását serkenti, ezzel a lombtömeget is növeli.

A többszörösére növeli


A mikrobiológiai oltóanyagok szintén jól illeszthetők a szermaradékmentes technológiába. Az Italpollinához tartozó spanyol Atens cégnél in vitro körülmények közt izolálják és szaporítják föl a Trichoderma és a mikorrhiza-gombákat, magyarázta Romain Hanrion exportfelelős. A Trichoderma-fajok (például a több termékben is jelen lévő, a cég által levédett T. atroviride) megtelepednek a káros gombák fonalain és elpusztítják azokat, ebből ered az azokat tartalmazó készítmények növényvédő hatása, akár talaj nélküli termesztésben is. Kiváló eredményt értek el velük fuzárium, gyökkérrothadás, peronoszpóra, és a talajlakó gombák ellen zöldség-, és gyümölcskultúrákban is. Emellett növekedésserkentő hatása sem elhanyagolható. A kimagaslóan sok Trichoderma atroviride-szaporítóképletet tartalmazó Tifi jótékony hatása 10 és 32 °C között érződik. Kísérletekkel igazolták, hogy a Tifi hektáronként 1,5 kilogrammos adagig arányosan növelte a hagyma hozamát, illetve gyökérnagyságát, az ennél nagyobb dózis azonban már nem eredményezett hasonló növekedést. A betakarítás után a talajban maradt Trichoderma-szaporítóképletek aránya is ekkora dózisig emelkedett egyenesen arányosan.

Glomus intraradices és G. mosseae mikorrhiza gombákat tartalmazó oltóanyagok (Aegis) kedvező hatása – éppen a két gombafaj eltérő származása miatt – minden talajtípuson megmutatkozik. Különösen a tápanyagszegény talajokban serkentik látványosan a növények növekedését azáltal, hogy gombafonalaik behálózzák a gyökerek környezetét, száz- vagy akár ezerszeresére növelve a növények víz- és tápanyagfölvevő gyökérfelületét. A növények 3-5-ször több tápanyaghoz jutnak, jobban viselik a vízhiányból, magas sótartalomból vagy alacsony fölvehető foszfortartalomból eredő, illetve az ültetés, átültetés miatti stresszt. A mikorrhiza gombák a Trichodermával jól társíthatók.

Argentínában végzett kísérletből kiderült, hogy az öntözővízzel kijuttatott Aegis Irriga a nagyobb gyökérrendszernek köszönhetően számottevően növelte a hagyma termésátlagát, és hektáronként 1 kilogrammos adagja a leggazdaságosabb.

cikk forrása:

Kertészet és Szőlészet

Rimóczi Irén

További hasznos információért és egyedi árajánlatért keresse irodánkat:

info@hortiservice | +36 76 411 836